4 października 2013

Kurzy cyc z kaparami. Hühnerbrust mit Kapern. (Auf deutsch am Ende).

Konieczność modyfikacji sposobu odżywiania wymogło na mnie chodzenie na siłownię. Nagle okazało się, że jem za dużo węglowodanów, z których nie robię żadnego pożytku, a za mało białka, które jest mi niezbędne.
Ponieważ eksperymentowanie w kuchni to mój konik poniekąd, nie chciałem korzystać z gotowych przepisów na "smakołyki dla osiłków" jakie dostałem od trenera. Postanowiłem na bazie składników jakie zaleca, wykombinować coś własnego. I tak oto niespełna godzinę temu, wracając po treningu do domu wymyśliłem to oto danie.
Jestem w trakcie jego konsumpcji i muszę przyznać, że...
Zresztą sami spróbujcie.




Składniki (na dwie osoby):

1 duża pierś z kurczaka
kapary w zalewie
gorgonzola pikantna
sok z cytryny
oliwa z oliwek lub oliwa truflowa
sproszkowane suszone pomidory
kolorowy pieprz
sól

Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kotlety (mi wyszły 4 sztuki - 2 małe i 2 duże). Rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy z obu stron przyprawami (sól, pieprz kolorowy i suszone sproszkowanie pomidory) i odstawiamy na 3-4h aby kurczak wchłonął aromaty.

Następnie w każdego kotleta zawijamy kawałek sera i kilkanaście kaparów. Przytrzymujemy drania wykałaczkami, żeby się nie rozwinął.
Tak przygotowane zawijasy możemy obtoczyć w panierce (roztrzepane jajko + mąka + bułka tarta) lub usmażyć bez panierki.


Ja natomiast zrobiłem coś innego.

Każdego oddzielnie umieściłem w kieszonce z folii aluminiowej. Polałem odrobiną soku z cytryny i skropiłem kilkoma kroplami oliwy truflowej. Następnie kieszonki zamknąłem zaciskając folię i wsadziłem tak przygotowane pakunki do piekarnika nagrzanego do 200'C na 30 minut.

Gotowe zawijasy podawać można z czym się chce. Ja zjadłem je ze świeżymi pomidorami.

Smacznego!



Auf Deutsch:

Als ich in die Turnhalle begann, hatte ich um den Weg des Essens verändern. Plötzlich iß ich zu viel Kohlenhydrate, denen ich nichts Gutes machte, und zu wenig Protein, das notwendig für mich ist.
Seit Experimentieren in der Küche ist mein Hobby, ich wollte nicht, um die fertigen Rezepte für "Leckereien für die Schwergewichte", die ich vom Trainer bekam verwenden. Ich beschloss, auf der Grundlage der empfohlenen Zutaten, ausdenken, etwas von ihrer eigenen. Und so kam ich mit diesem Gericht hier.
Ich bin in den Prozess der Verbrauch, und ich muss sagen, dass ...
Wie auch immer, probieren Sie es aus.

Zutaten ( für zwei Personen) :

1 große Hühnerbrust
Kapern in Salzlake
würzigen Gorgonzola
Zitronensaft
Olivenöl oder Trüffelöl
pulverisierten getrockneten Tomaten
buntem Pfeffer
Salz

Hähnchenbrust schneiden quer in Koteletts. Streuen Sie auf beiden Seiten mit Gewürzen und lassen für 3 -4h, Huhn absorbiert die Aromen...
 Dann wickeln jedes Stück Fleisch mit einem Stück Käse und Kapern. Zahnstocher halten den Kotelett, dass der nicht zu erarbeiten hat .
So bereiteten Schnitzel, können wir einfach braten.

Ich habe aber etwas anderes gemacht.
Jeder Kotelett reinstecken wir in der Tasche aus Aluminiumfolie. Goß ein wenig Zitronensaft und ein paar Tropfen Trüffelöl . Dann schlossen wir den Folienbeutel und so zubereitete die Pakete backen wir im Ofen (200°C ) 30 Minuten.
Bereit Koteletts könnt ihr wie ihr wollt geben . Ich aß mit Tomaten .

Genießen Sie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz