7 marca 2012

Pizza - prosta i smaczna

Nie jestem w stanie powiedzieć ile rodzajów, gatunków i odmian pizzy zjadłem już w swoim życiu. Od maleńkich pizzerinek przypominających ciastka deserowe po ogromne, kilkudziesięciocentymetrowe ogromne pizze w ogromną ilością składników.
Jadłem pizze długie, krótkie, okrągłe, kwadratowe, w kształcie serca, gwiazdy, tzw. skarpety (calzone - czyt. KALCONE a nie kalzone...), z sosami od pomidorowego przez śmietanowy, barbeque, po truskawkowy...

Tak naprawdę, kompozycja pizzy zależy tylko i wyłącznie od nas samych, z czym i jaka będzie - zdecydujemy tylko my.
Sama pizza ma swoje korzenie nie całkiem sprecyzowane. Powszechnie uważa się, że wywodzi się od placków pszennych smarowanych oliwą z oliwek i czosnkiem, które przygotowywane były przez gospodynie dla ich mężów robotników pracujących przy budowie dróg i akweduktów w starożytnym Rzymie. Te z kolei podobno przywędrowały do Rzymu ze starożytnej Grecji.
Inne źródła donoszą, że pizza wymyślona została na początku XIX w. także we Włoszech, w czasie ogromnej fali biedy i głodu, kiedy to placki pszenne pieczone na zakwasie w piecach kamiennych były zastępstwem chleba. Dla urozmaicenia smaku i aby się nie znudziły maczano je w sosie pomidorowym lub zapiekano w piecu z dodatkiem sera.
Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.
Jeszcze inne źródła łączą pizzę z bliskim wschodem i krajami arabskimi oraz macą.
Jedno jest pewne - pizza to wynalazek włoski i jakby nie kombinować Włosi gotowi są wytoczyć ciężką artylerię w obronie tego przysmaku.
Samo słowo "pizza" oznacza "nieład, nieporządek, bajzel".

Dziś chciałbym zaprezentować swój przepis na proste, smaczne i aromatyczne ciasto do pizzy oraz pizze w wydaniu polskim.


Składniki ciasta:
mąka krupczatka typ 450
drożdże
szklanka ciepłej wody
oliwa z oliwek
sól i cukier

Dodatki:
kiełbasa zwyczajna
1 cebula biała
250 ml śmietany
3 kiszone ogórki
5 dużych pieczarek
zioła (oregano, tymianek, czosnek, pieprz i sól)



Zacząć należy od tego, że tzw. drożdżowe ciasto w przypadku pizzy jest nieco inne niż to drożdżowe jakie przychodzi większości z nas na myśl. Warto zauważyć, że ciasto do pizzy wyrasta lepiej jeśli doda się do mąki pokruszone drożdże niż takie wyrośnięte w ciepłym mleku tudzież wodzie.
Do miski wsypujemy pół kilograma mąki krupczatki, dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli, wkruszamy 1/3 kostki drożdży (ok. 3dag), dolewamy 3-4 łyżki oliwy i powoli zagniatamy składniki wciskając w ciasto palce w celu napchnięcia w ciasto jak najwięcej powietrza. W trakcie zagniatania dolewamy do ciasta ciepłą wodę do momentu aż ciasto zacznie być jednolita kulą odklejającą się od palców. W razie gdybyśmy dolali za dużo wody można dosypać mąki.
Zagniatamy ciasto dość szybko i formujemy kulę, którą pod przykryciem pozostawiamy na ok pół godziny w misce w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto nam wyrośnie, ponownie je zagniatamy i znów odstawiamy na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Podwójne rośnięcie ciasta powoduje, że drożdże wchłaniają cały cukier i wodę, przez co mamy pewność, że nie zrobi się nam z ciasta skorupa lub zakalec - a zdarza się...
Kiedy już ciasto nam wyrośnie po raz drugi rozciągamy tudzież rozwałkowujemy do rozmiaru blaszki. Posypujemy blaszkę mąką i układamy ciasto. Wstawiamy do podpieczenia do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 3 minuty.
Podpieczone ciasto smarujemy sosem: śmietanę mieszamy z oregano, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą w dowolnych dla siebie proporcjach (jak kto lubi).
Posmarowane sosem ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 minuty. Po tym czasie wykładamy na ciasto składniki: pokrojone w plastry pieczarki, pokrojone w plastry ogórki, pokrojona w piórka cebulę oraz kiełbasę w plastrach.
Całość pieczemy ok 20-30 minut w zależności od upodobań.
Gotowa Polska Pizza smakuje dobrze z sosem czosnkowym, ketchupem, sosem pomidorowym lub... musztardą - Polecam!!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz