19 marca 2011

Bakłażan po śródziemnomorsku czyli: Melanzan

Jest takie danie, które kojarzy mi się z jednym miejscem, jedną osobą i jedną sytuacją.
Myślę, że po ponad 5 latach można spokojnie wspomnieć i miejsce i osobę... ale sytuacji nie wspomnę ;)

Zielona góra, Chłopska Chata, Paweł i bakłażany...


Zawsze lubiłem w drodze do Żar zajechać do Zielonej Góry na obiad. W oczekiwaniu na autobus zaglądałem do Chłopskiej Chaty na kawę i obiad. Kiedy Paweł pytał: Co dziś zjesz? zawsze odpowiadałem - Zaskocz mnie!
No i pewnego razu zaskoczył. Daniem, które przyrządził wraz z kolegą z pracy zapraszając mnie do kuchni bym mógł zobaczyć co i jak się będzie działo.

Składniki:
garść żółtej fasolki szparagowej
200g mielonej wieprzowiny
puszka pomidorów bez skórki
pół szklanki ryżu Basmati
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 ogórki kiszone
200g chudego boczku
4 plastry zółtego tłustego sera
1 jabłko
1 ziemniak
pół czerwonej papryki
2 duże bakłażany
garść świeżej bazylii
garść świeżego tymianku
mała gałązka rozmarynu
szczypta majeranku
sól, pieprz

Pomidory wrzucamy do garnka i dolewamy do nich pół szklanki wody. Kiedy zaczną się gotować wsypujemy do nich ryż. Nie solimy!
Paprykę, jabłko, cebulę, czosnek oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z 1 łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy najpierw paprykę, po ok. 3 minutach dodajemy cebulę, po kolejnych 3 minutach wrzucamy jabłko i ogórki kiszone a na koniec czosnek - dusimy wszystko razem ok 5-7 minut pod przykryciem. Nie przyprawiamy!
W garnku z osoloną wodą blanszujemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i fasolkę pokrojoną w pół strąki. Blanszowanie powinno trwać nie dłużej niż 8 minut.
Na rozgrzaną bez tłuszczu patelnie wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy już się nieco wytopi dodajemy mięso wieprzowe i igliwie rozmarynu, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Przygotowujemy woka lub duży rondel, do którego wrzucamy pomidory z ryżem, podduszone warzywa z jabłkiem, a na końcu duszone mięso. Dodajemy drobno posiekany tymianek, bazylię i majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Umytego bakłażana kroimy na pół wzdłuż nie odcinając zielonej części. Wydrążamy miąższ z pestkami (można go wyrzucić, nie będzie nam potrzebny). Do wydrążonych rynien z bakłażana nakładamy farsz, który przygotowaliśmy w woku (rondlu).
Przykrywamy farsz plastrami sera. Układamy nadziane bakłażany na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180'C.

Podajemy z sałatą i pomidorami lub kiszoną kapustą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz