21 czerwca 2010

Francuz nie na słodko czyli ciasto francuskie z warzywami


Kiedyś jako dziecko, nie wyobrażałem sobie w jaki sposób można jeść makaron z chlebem, rosół z ziemniakami, ziemniaki z ciastem, chleb z ziemniakami i takie tak różnie równie dziwne połączenia.
Kiedy już dorosłem i sam musiałem zatroszczyć się o swoją dietę, okazało się, że pewne niepasujące do siebie na pozór rzeczy nagle smakują całkiem przyjemnie - i tak dowiedziałem się np. o istnieniu bułek z pieczarkami i kiełbasą, smażonych ziemniakach (specjalnie przypalanych przez mojego ojca zwykle) z zsiadłym mlekiem i takie tam.
Najbardziej jednak zaskoczyła mnie kiedyś moja siostra kiedy zaserwowała mi na obiad ciasto francuskie z ziemniakami i cukinią.

Składniki:
ciasto francuskie (2 rolki mrożonego ciasta na dużą blachę do piekarnika)
3 średnie cukinie
6 dużych ziemniaków lub ok 15 małych (najlepiej młodych)
3 puszki pomidorów bez skórek
woreczek mrożonej fasolki
4 duże cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz

Cebule kroimy w półplastry - aby nie rozpłakać się nad cebulą radzę przed pokrojeniem wsadzić ją do zamrażarki na ok 15 minut.
Cukinię kroimy również w półplastry (cukinii nie obieramy!!).
Ziemniaki - jeśli mamy młode - wystarczy umyć i pozbyć się tylko odstających skórek. Lepiej ich nie obierać, nie szorować ani nie skrobać - skórka świetnie się później rozmiękczy.
Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki i wrzucamy na ok. 10 minut do wrzącej osolonej wody.
W tym czasie w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę. Przyprawiamy już teraz solą i pieprzem obficie. Kiedy cebula się nieco zeszkli dodajemy do niej cukinię i mieszamy. Dusimy chwilę pod przykryciem a następnie dodajemy odcedzone z wody ziemniaki. Całość mieszamy. Po ok 5 minutach duszenia wrzucamy fasolkę oraz pomidory. Jeszcze raz solimy i pieprzymy, mieszamy wszystko dokładnie i dusimy jeszcze ok 15 minut pod przykryciem mieszając często.
Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie tak aby boki ciasta zwisały z blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem. I tu są dwie szkoły - 1. wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200'C piekarnika na 3 minuty by je lekko podpiec u spodu; 2. nie wstawiamy ciasta do piekarnika.
Na przygotowane ciasto wykładamy cedzakową łyżką warzywa z garnka tak by miały jak najmniej wody i soku, który puściły. Rozkładamy warzywa równomiernie na cieście a następnie zwisające boki ciasta zakładamy na warzywa do środka (patrz zdjęcia).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika z nastawionym termoobiegiem i grzaniem od góry i dołu na ok 45-55 minut - sprawdzamy co 10-15 minut kondycje naszego ciasta czy się nie przypaliło.
Podajemy na ciepło lub zimno w zależności od upodobań. Świetnie smakuje z różowym wytrawnym winem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Potwierdzam, smakuje świetnie i na zimno i na ciepło

    OdpowiedzUsuń